Pauzele din viata

de Angela Ghircoias
Eurotriade – Homepage

 

Despre pauze 

Tot internetul ne vorbeste in zilele noastre despre cum putem deveni mai fericiti in 3, 7 sau 10 pasi simpli. Peste tot avem imagini cu oameni care au un job “relax" si castiga foarte bine, sunt fit si lucreaza remote din Bali. 

Dincolo de a dezbate de cat de (ne)adevarate sunt toate aceste povesti, putem retine mesajul principal care reiese si anume: pauzele si relaxarea sunt foarte importante pentru o viata implinitoare.  

Astfel ca am sa va scriu cu bucurie despre pauzele pe care le-am trait si le traiesc constant. 






Pauza de cafea (sau de ceai, ciocolata cu lapte sau ce vreti voi) 

Avem nevoie zilnic de un respiro, de fapt de mai multe dar avem nevoie de acel respiro pe care stim sigur ca ne putem baza. De cand ma stiu, putine au fost diminetile in care sa ratez un mic dejun si cafeaua aferenta, pe care am preferat sa-l iau numaidecat chiar si cu pretul unei treziri foarte matinale.  

Este modul meu de a celebra noua zi care incepe, este un miracol viata noastra.  

Am preluat acest ritual de la bunica mea, Elisabeta si l-am observat si la parintii mei. Mama obisnuia sa aranjeze frumos micul dejun in fiecare dimineata (zi lucratoare, banala, cum o fi, farfuria arata ca in zi de sarbatoare). Inca are acest obicei. 

Chiar si cand am devenit mama, stiam ca pot face pentru mine macar atat: un ou ochi si o cafea. In multe nopti nedormite m-am gandit ca dimineata va fi fantastica, imi fac o cafea. 






Pauza de recompensa 

Oricand reusesc ceva ce mi-am propus si a presupus mai multa munca, ma recompensez cu o pauza de cafea, o plimbare sau o iesire cu prietenii.  

Amuzanta a fost o dimineata in care m-am recompensat cu o prajitura si s-a luat curentul iar eu am ramas blocata dupa o usa de sticla care separa doua camere ale incaperii. Aproape n-am mai ajuns la serviciu, ceea ce nu era asa tragic in final.  






Pauza de un an…sabatic 

M-am bucurat de o astfel de experienta in 2011 si mi-a schimbat major modul de a percepe viata. Am ras cat intr-o viata, am admirat culori, mirosuri si gusturi noi si nu mi-a mai fost teama de nesiguranta jobului. Nici nu avea cum altfel, am locuit un an in India. Din acel moment am spus adio mediului corporatist si asta m-a ajutat sa evit cercul epuizarii in viata mea. Din fericire acum lucrurile s-au mai schimbat iar corporatia si epuizarea nu mai sunt neaparat asa de inrudite. Depinde si de fiecare dintre noi cum gestionam interactiunea cu multi oameni. 





Pauza de la a fi parinte, sotie, nora 

De cate ori ies cu prietenele sau merg la o activitate pe care o iubesc: scris, dansuri, pian, simt ca-mi las la usa avatarurile, las mobilul pe modul silentios si ma transform intr-un mic artist. Cred ca asta se poate obtine usor daca recunoastem ca se poate si fara noi si ca bunica/sotul/bona se va descurca sa hraneasca ok copilul in locul nostru. 

Iau o astfel de pauza (sau chiar mai multe), saptamanal. 






Pauza profesionala 

Viata profesionala are si perioade mai plate, in care ne permitem sa prioritizam alte planuri. In aceste perioade am invatat sa apreciez o discutie buna cu un client sau coleg si m-am bucurat de orice lucru mic cu care am fost de ajutor. Mi-a luat vreo zece ani sa pricep ca e sanatos sa mergi si agale, fara ambitia unui titlu sau al unui rezultat care cere exagerat de mult sacrificiu fizic si mental. Important este sa fim de folos, sau chiar sa nu fim in vreo zi, daca atat am putut. Nu instig la delasare, propun doar sa ne acceptam umanitatea si zilele proaste. Asta ne va ajuta sa pregatim zilele  foarte bune.  

Un ultim mesaj: performanta profesionala nu defineste valoarea noastra umana intrinseca, desi societatea impune acest mesaj. Poti sa te detasezi? Te provoc! 






Pauza anuala de odihna (Concediul) 

Propun sa lasam targetul de a bifa o lista care nu ne caracterizeaza.  

Concediul e pentru relaxare, voie buna si lipsa lui ”trebuie”. 

Tin minte ca tocmai ma angajasem in multinationala si colegele ma cam sunau in primul concediu. Mai degraba sa ma deranjeze ca nu erau chestiuni care nu puteau astepta. Tin minte ca mama imi spusese sa-i las telefonul, ca stie ea ce sa le spuna colegelor binevoitoare.  N-am acceptat asa ceva dar daca m-as intoarce in timp, mi-as schimba decizia. O alta abordare ar fi sa raspunzi, sa rezolvi, sa te bucuri ca ai putut ajuta si apoi sa te intorci la ale tale (plaja, pietre, munti sau cu orice te ocupai). 

Dar daca mintea nu este lasata sa se deconecteze este imposibil sa ne odihnim. 


Walvis Bay, Namibia. Sursa foto: Arhiva personala.


In concluzie, cred sincer ca pauzele ne ajuta sa ne bucuram mai mult de viata si ne mentin in forma. 

Pauzele sunt precum combustibilul – ne revigoreaza si ne ajuta sa ramanem vioi. 

Concediu placut si propun acum… sa luam o pauza! 


 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca 30 de modele pregatite de specialisti din care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI